T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Fatih İlkokulu

INSTAGRAM KULLANIM REHBERİ

Öğrencileri çevrimiçi güvenli tutmak için İnstagram ebeveyn kullanım rehberi

Ebeveynlerin Instagram Hakkında Sahip Olduğu En Önemli 5 Soru

 

1.  Çocuklar Instagram'ı neden seviyor?

Çünkü medyayı paylaşmayı ve onunla sosyalleşmeyi seviyorlar ve Instagram, tüm bunları basit ve göz alıcı bir şekilde yapılabilir hale getirmektedir. Gençler fotoğraflar ve videolar üzerinde kırpma, geliştirme, paylaşma ve yorum yapmaktan keyif alır. Bu şekilde bu mecralarda bir nevi sosyalleşirler. Aslında bu çok da tercih edilen durum değildir.

 

2. Instagram'ın minimum yaşı var mı?

Evet, 13'tür. Fakat Instagram, kullanıcılardan yaşlarını belirtmelerini istemiyor.

Çok sayıda çocuk bu hizmeti genellikle ebeveynlerinin izniyle kullanmaktadır.

 

Instagram'ın "güvenli" olması kullanıcının yaşından çok nasıl kullanıldığına bağlıdır, ancak Instagram, bilgilendirilirse 13 yaşın altında reşit olmayan hesapları siler.

 

3. Instagram kullanmanın riskleri nelerdir?

 

Instagram diğer sosyal ağlar gibi riskleri bünyesinde barındırı r. Ebeveynler bu bağlamda endişe duymaları doğaldır. Akranlar arasındaki ortalama davranış ve bir çocuğun itibarını zedeleyebilecek veya yanlışı çekebilecek uygunsuz fotoğraflar veya videolar çocuğumuzun her an karşısına çıkabilir. Ebeveynler ayrıca, çocuklarının tanımadığı kişilerin doğrudan onlara ulaşmasından da endişe duymalıdır.

 

 


 

4.   Çocukların Instagram'da güvende kalmalarına yardımcı olmanın en iyi yolu nedir?

 

Tüm sosyal medyada olduğu gibi, kendimize ve başkalarına saygılı olmak bizi daha güvenli kılar.

 

5.  Çocuğumun profili gizli olmalı mı?

 

Kesinlikle evet! Birçok çocuk için Instagram'ın eğlencesinin bir parçası da büyük bir takipçi kitlesi oluşturmaktır. Instagram'da herkese açık bir hesaba sahip olmakla, herkesin seni takip edebilir hale getirir. Ama riskleri de beraberinde getirir. Gizli bir hesap, herhangi birini profilinizi görmesi için onaylamanız gerektiği anlamına gelir. Profilinizi gizli yapmanız size daha güvenli kılar. Gizli profili seçmeniz en uygunudur.

 

Sorumlu paylaşım

 

• Gizliliğinizi siz kontrol edersiniz. Varsayılan olarak, paylaştığınız fotoğraflar ve videolar Instagram herkes tarafından görülebilir (doğrudan paylaşmadığınız sürece) ancak hesabınızı kolayca gizli yapabilirsiniz, böylece seni takip etmek isteyen herkesi onaylayabilme şansınız olur.

 

•  Gizlilik mükemmel olamaz. Gönderileriniz gizli olsa bile profil fotoğrafınızı, kullanıcı adınızı ve biyografinizi herkes görebilir.

 

•  Başkalarının mahremiyetine saygı gösterin. Yayınladığınız bir fotoğrafta başka

 

biri varsa, o kişinin paylaşımınızda veya onu etiketlemenizde sorun olmadığından emin olun.

 

•  Gönderilerinizin etkisi var. Yayınladığınız medyanın diğer insanları nasıl etkilediğini düşünün.

Fotoğrafta veya videoda kimlerin zarar görebileceği yayınlamadan önce iyi düşünün.

 

•  Konum paylaşımınızı düşünün. "Konum Ekle" özelliği fotoğrafa konum ekleme seçeneği sunar. İnsanların nerede olduğunu bilmesini gerçekten isteyip istemediğinizi düşünün. Güvenliğiniz için konum bilginizi paylaşmayın.

 

Kendini nasıl temsil ediyorsun

•  Medyanız sizi temsil eder. Yayınladığınız her şeyin size temsil ettiğini asla unutmayın.

 

•  Görünürlüğünüzü yönetin. Etiketlendiğiniz fotoğraflar profilinizin "Fotoğraflarınız" bölümünde görünür Onlar hesabınız Gizli olmadığı sürece herkes tarafından görülebilir.

 

•  Medyanız her yerde görünebilir. Instagram videoları olabilir herhangi bir web sitesine gömülüdür. Dijital ortamda hiçbir şeyin %100 güvenli olamayacağını bilmelisin. Paylaşımların başkaları tarafından kopyalanır, değiştirilebilir ve rahatlıkla paylaşılır.

 

 

 


 

•  Güçlü bir parola kullanın ve başkaları ile asla paylaşmayın.

 

Rahatsız edilmenizin önüne geçmek için ne yapmalısınız?

 

•  Kendinizin başkaları tarafından etiketlenmesini kaldırabilirsiniz.

 

•  Gerekirse birini engelleyin. Birisi sizi taciz ediyorsa, örneğin sevmediğiniz fotoğraflarda sizi tekrar tekrar etiketlemek veya size çok sayıda spam ileti gönderiyorsa, ürpertici konuşmalarla size meşgul ediyorsa onları hemen engelleyin. Engellediğin kişiler doğrudan sizinle iletişime geçemezler veya yorumlarda senden bahsedemezler. Ayrıca profilinizi göremeyecek veya hesabınızda arama yapamazlar.

 

•  Kimlerle paylaştığınız konusunda seçici olun. Bir fotoğrafı herkesle paylaşmak yerine takipçileriniz, onu kimin görebileceğini seçebilirsiniz.

 

•  Sorunlu gönderileri işaretleyin. Başkalarının uygunsuz olduğuna inandığınız gönderilerini ihbar edebilirsiniz. bildirebilirsiniz

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.10.2021 - Güncelleme: 16.01.2023 17:25 - Görüntülenme: 214
  Beğen | 0  kişi beğendi